Българите могат да проверят дали болници точат здравната каса, от тяхно име.

Това става чрез нова услуга на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

На здравния портал www.nhif.bg на институцията, в меню "Услуги за граждани" в секция "Отчетени дейности за здравноосигурени лица от договорни партньори на НЗОК", всяко здравноосигурено лице може да провери използваната от него медицинска помощ за период от 5 години.

Визуализираната информация е обединена по дейности - болнична, извънболнична, лабораторни изследвания и др.

Справката се извършва чрез въвеждане на собствено име, ЕГН и код за спам, без да съдържа лични здравословни данни и медицинска информация.

При изявено желание от страна на здравноосигурения, той може да се абонира за автоматично известяване за всяко регистрирано движение по здравното му досие на посочен от него електронен адрес.

istock
istock

Достъпът до пълната информация, съдържаща се в здравното досие, както и абонаментът, са възможни от портала на НЗОК, меню "Услуги за граждани", прозорец "Преглед на досие от здравноосигурените лица".

552 000 българи са без здравни права

Проверката се осъществява с електронен подпис, с уникален код за достъп (УКД) или ПИК на НАП. Издаването на УКД се извършва на място в районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Изгражда се и мобилно приложение, което ще предоставя информация за услугите от сайта на НЗОК.

Въвеждането на новата услуга предоставя възможност за цялостен и пълен контрол на здравноосигурените за ползваната от тях медицинска помощ.

При открити несъответствия всеки може да подаде сигнал до съответната РЗОК.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg