Над 300 световни политици, държавници и милиардери са укривали богатства в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци.

Това показва ново мащабно международно разследване на журналисти от цял свят, наречено „Пандора пейпърс” или „Документите Пандора”.

В студиото на „Здравей, България” темата коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.
 
 „Съществуването на офшорните компании не е незаконно, но е неморално”, каза той.
 
„10% от БВП на света минава през офшорни компании. Самото им съществуване е направено, за да се спестят данъци. Не да се укрият, а да се спестят.

Много компании в началото използват такива данъчни райове, каквито има на различни места по света, за да използват това”, коментира Керемедчиев.

„С тези офшорни компании всичко започна като нелоша идея за привличане на инвестиции, но след това зад тях започнаха да се появяват много мръсни пари и такива, свързани с корупционни практики”, посочи още бившият зам.-министър на външните работи.

Над 300 световни политици, държавници и милиардери са укривали богатства в офшорки

„Проблемът е, че офшорните компании са прекрасен параван за пране на пари и за нелегални схеми. Възможно е през такава компания да влязат пари в България като чуждестранна инвестиция и човек да си купи каквото пожелае у нас без да се знае, че собственикът е именно той”, каза Милен Керемедчиев.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg