Купуваме по-малко домати, сирене и чушки със средната си заплата сега в сравнение с преди 10 години.

Това показват данните на националната статистика. Най-отчетливо разликата се усеща през последната година на инфлация, през която покупателната способност при почти всички храни е намаляла. Заради поскъпването на живота – през 2022-ра има спад и в консумацията на хляб, плодове и зеленчуци, информира NOVA.

Доходите ни растат по-бавно от разходите

Миналата година се оказва най-сериозно изпитание за джоба ни през последното десетилетие. Реалните доходи ни са се увеличили с едва 1.4 % в сравнение с предходната година – нещо, което не се е случвало у нас от 2014-та. Почти няма хранителен продукт, от който през 2022 г. да сме купували по-големи количества със средния паричен доход, отколкото през 2021 г.

Най-много е намаляла покупателната способност при захарта, яйцата, сиренето и кашкавала. Със средния си доход през последната година сме купували по-малко домати, сирене и чушки в сравнение с 2013-та.

istock
istock

Ако преди 10 години един потребител похарчи цялата си заплата само за сирене – сега би си купил с 34 кг по-малко, отколкото преди 10 години. Как се промени сметката за последните 10 години? 

Предлагат по-висока минималната заплата от юли

"Три торби – 30 лв. Това е вечеря без месо. 30 лв за ягоди, маруля и картофи. Преди година -  наполовина, около 14-15 лв. Около 50 % са се вдигнали цените. нещо което съм купувала за 9 лв. едно сирене например – в момента е 15", калкулира Ирена Славева.

Тя пресмята, че въпреки ръста в доходите на домакинството ѝ за последната година, сметката пак излиза трудно.

"Доходите растат по-бавно от високите цени! Всичко става все по-трудно. Купувам най-необходимото за обяд, за вечеря, но то не става въпрос само за храните, а и за сметките, за горивото", казва Славева.

"Общият доход средно на лице от домакинство през 2022 г. е 9008 лв. – той нараства почти със 17 % спрямо 2021 г. и два пъти на 10-годишна база. Но предвид доста високата инфлация, реалното увеличение на дохода, като се приспадне инфлацията, е едва 1.4 %. Всъщност това е най-малкото увеличение от 10 години насам", споделя Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" към НСИ

Така реално българите почти не усещат ръст в доходите си на фона на по-високите цени, отчитат финансистите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg