Дълги години хората в Турция можеше да се пенсионират на 45 години, но сега тази възраст се увеличава и вече е около 60 години. Предпоставка е да имате поне 25 години трудов стаж. В същото време тези, които не са работили официално, нямат пенсия. Смята се, че е трудно да се живее с минималната турска пенсия: размерът й е около 3 хиляди турски лири (ставката скача, но да приемем, че е 300 долара) на месец, съобщава сайтът prian.ru.

От 2022 г. пенсията трябва да се увеличи до около 3,5 хил. лири, но това не е много, дори и за живот в пустошта. В курортите всичко е по-скъпо. С около 500 долара на месец, което е почти два пъти минималната турска пенсия, можете да живеете в Турция комфортно.
 
В рекламен план Турция има всичко, за което мечтаят повечето пенсионери. Комфортно време през цялата година (е, почти), прекрасни - и най-важното, собствени - плодове и зеленчуци, и сравнително ниски цени.
 
Сред многобройните групи пенсионери, които се местят в Турция, има възрастни двойки, баби с внуци, многодетни семейства - буквално няколко поколения. Идват и самотни хора.
 
Как да се преместим в Турция
 
Най-лесният и популярен начин за придвижване. Достатъчно е да закупите жилищен имот на всякаква стойност и да се регистрирате в него. Най-евтиното жилище в курортите струва около35 хил. евро, цените за висококачествени нови сгради започват от 50 хил. евро. Целият процес всъщност може да бъде завършен за няколко месеца. Ако финансите позволяват, можете да инвестирате 250 хиляди долара в недвижими имоти и да получите гражданство за три до шест месеца. В същото време не е нужно да се отказвате от първия паспорт.
 
Други възможности
 
Можете да отворите бизнес, да се преместите при най-близките си роднини или дори да намерите работа.
 
Как да изберем дом
 

Преобладаващото мнозинство от пенсионерите предпочитат най-популярните турски курорти - Анталия, Алания и околностите им. Не е трудно да намерите апартамент там, както в огромен комплекс, обитаван от сънародници, така и в тих район, където ще има цялата необходима инфраструктура.
 
Според Александра Кабакчи, управител на Атаберк Естейт, пенсионерите, както всички хора, са много различни. Някой искат да живеят там, където има трафик, потоци от хора, ресторанти и барове. Други предпочитат тишината, спокойствието, премерения начин на живот. Изборът на район и недвижим имот ще зависи от това.
 

istock
istock

Обикновено жилищата се купуват, а не се отдават под наем: първо, по-лесно е да се реши проблемът с разрешение за пребиваване, и второ, разсрочените плащания са приблизително същите като плащанията за наем. Но в крайна сметка купувачът, за разлика от наемателя, получава имота. Така че основното е да имате пари за първата вноска.

Чужденци масово купуват имоти в Турция

Според Ксения Балджи, изпълнителен директор на „Лига недвижими имоти” пенсионерите най-често купуват апартаменти 1+1 (хол + спалня) в комплекси до морето с басейн и сауна. Приблизителните цени са 50-70 хил. евро в Алания, 60-80 хил. евро в Анталия и 35-50 хил. евро в Мерсин. Собственикът има няколко редовни плащания. Това е годишен данък върху имотите (около 100 евро), сметки за комунални услуги, включително сметоизвозване (100-150 евро на месец за всичко), както и aidat - плащане за поддържане на жилищен комплекс. Размерът му зависи от инфраструктурата и е в широк диапазон от €10-100 на месец.
 
Как да се лекувате в Турция
 
Медицината в страната като цяло е на добро ниво, но ако се наложи сериозно лечение, ще трябва да платите. За достъп до медицински услуги в Турция чужденците сключват застраховка. Ще бъде полезно и при получаване на разрешение за пребиваване. Вярно е, че за пенсионерите това изискване не е задължително, но всички експерти силно съветват да имате полица. Частната здравна застраховка е популярна в Турция, която струва около 500-1000 лири (50-100 долара) на година.

istock
istock

Но проблемът е, че за тези над 65 години тази полица не е налична. След една година пребиваване в Турция чужденците могат да сключат държавна застраховка SGK, но тук редът на сумите е различен: около 1000 лири ще трябва да се плащат на месец. Чужденец с разрешение за пребиваване може да получи част от медицинските услуги безплатно, дори и без застраховка. Те включват спешна хоспитализация, както и основна медицинска помощ в клиниката: медицински преглед, общи изследвания, ваксинации. За всичко останало е нужна застраховка, но тя покрива само част от разходите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg