Сърбия планира да инвестира около 5 милиарда евро в заеми и помощ за бизнеса с цел справяне с икономическите последствия от коронавируса, съобщи президентът Александър Вучич, цитиран от Ройтерс.
 
Държавата ще отпусне и еднократна помощ от 100 евро на всеки сръбски гражданин на възраст над 18 г. или за около 5 млн. души, допълни държавният глава.
 
Възстановителната програма, която президентът обяви, ще доведе до увеличаване на дефицита през тази година, който ще бъде покрит от финансови резерви и заеми.

Румъния отлага вноските по заеми за период от 9 месеца.

istock
istok

Мярката ще важи за всички румънци, които искат отсрочка - както физически, така и юридически лица. Финансовият министър Флорин Къцу  уточни, че правителството и Националната банка са постигнали съгласие за тази мярка.

В Канада всеки, който е загубили работата си по време на пандемията, ще получава по 1400 долара месечно в продължение на 4 месеца. Мярката е част от приетия закон, за който оповести премиерът Джъстин Трюдо. Законът предвижда стимулиране на икономиката на страната с $57 милиарда. Трюдо добави, че федералното правителство ще похарчи $82 милиарда.

Кабинетът наля 700 млн. лева в ББР заради коронавируса

Автоматично удължаване на всички социални помощи за следващите 6 месеца, предвижда пакетът от мерки, обявен от руския президент Владимир Путин.

Освен обявяването за неработна на следваща седмица както и отлагане на референдума за конституционните поправки, пакетът  предвижда еднократни изплащания още през април за ветераните от войната по случай 75-годишнината от победата, за семействата по програмата за майчиния капитал (5000 рубли) и увеличаване на помощите за безработица с 12 000 рубли.

istock
istock

Въвежда се и ваканция за потребителските и ипотечните кредити за лицата чиито доходи са паднали с над 30 процента, както и двойно намаляване на социалните вноски за редици компании.

Освен това Кремъл налага данък от 15% за прехвърляне на дивидентите в офшорки, въвежда и 13-процентен данък върху лихвите по влоговете над 1 млн. рубли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg