Увеличението на пенсиите от 21% всъщност не е увеличение, заяви пред БНР Ивайло Калфин, директор на Европейската агенция за подобряване на живот и труд, бивш министър на труда и социалната политика.  Той и се мотивира, като обясни, че пенсионерите с минимална пенсия "ще вземат с 20 лева повече, отколкото сега вземат", над 60-те лева от Covid добавката.

"Половината пенсионери, колкото и бомбастични да изглеждат числата, ще вземат 20 лева повече."
 
Това увеличение е далече от компенсация на инфлацията, която можем да видим през последната година, категоричен е Калфин.
 
"Част от този голям набор, да не кажа хаос от мерки, който се заявява, действително са проинфлационни", коментира бившият социален министър.
 
Относно минималната работна заплата Калфин коментира, че голяма част от бедните работещи имат и деца и "особено хората с малки деца и ниски доходи са в най-рисковата група за изпадане в бедност".

В кризата в момента, предизвикана основно от войната в Украйна, правителството може да помогне на онези, които не могат да понесат тази цена, за да не изпаднат "под чертата", допълни той.

Социалният министър: Преизчисление ще сближи старите и новите пенсии от 1 октомври

"Които няма как да затягат повече коланите. Няма как да се запази стандартът на живот на всички. Не трябва да се създават очаквания, че всички може да бъдат компенсирани." Според него партиите от управляващата коалиция се държат "като деца в магазин".
 

istock
istock

"Всеки има 1000 желания и най-накрая се свеждат до възможностите на родителите. Чуваме всякакви невероятни желания и всеки иска повече и повече."
 
С този подход не се постигат предвидимост и стабилност, а ако няма стабилност и предвидимост, се обезсмислят мерките, смята Калфин.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg