Новата година започна добре за криптозапазарите. Най-популярната криптовалута - биткойнът, се върна на позабравени нива от над 20 000 долара и макар и да е далеч от върховете, достигнати в края на 2021 г., даде надежда на инвеститорите, че не всичко е загубено.
 
Същевременно адвокатите на фалиралата криптобора Еф Ти Екс (FTX) успяха да възстановят около 5 милиарда долара от активите, за които се смяташе, че са загубени, и така поне малко да върнат вярата, че криптопазарите не са един съвременен Див, див Запад, съобщава БТА.
 
Но докато ситуацията около борсата и нейния основател Сам Банкман-Фрайд продължава да се заплита с последните разкрития, че близо една трета от новите членове на американския  Конгрес са получавали подкрепа за кампанията си от фалиралия криптогигант, то положението на биткойна и на много други криптовалути засега изглежда розово.
 
От началото на годината биткойнът упорито расте и цената му вече е с 22 на сто повече отколкото в края на 2022 година. Миналата събота той достигна цена от над 21 000 долара за пръв път от началото на ноември и продължава да се държи над това ниво и досега. Това е далеч под максимума от 68 990 долара, регистриран през ноември 2021 г., но дава основания на много анализатори да прогнозират, че 2023 г. ще бъде годината на "новото начало" на криптопазарите.
 
Втората по популярност криптовалута - етерът, регистрира растеж от 29 на сто от началото на годината, с което общият обем на криптопазара надхвърли 1 трилион долара, по данни на "КойнГеко" (CoinGecko).
 
Новото начало е свързано и с появата на нови криптовалути, една от най-интересните сред които е т. нар. бонк (Bonk), посочва Ройтерс. Пуснат в края на декември в блокчейна на солана (Solana), новата меме валута вдигна цената си с 5000 процента в началото на януари и макар и после да сe върна до ръст от 910 на сто, все още изглежда интересна.
 
Бонкът беше създаден донякъде и за да подкрепи блокчейна на солана, който регистрира масов отлив на средства през последните месеци, най-вече заради краха на Еф Ти Екс. Токенът солана спадна с 37 на сто само през ноември, но от началото на годината растежът му е 131 на сто, или най-много сред всички големи криптовалути. "Слуховете за смъртта на солана се оказаха силно преувеличени", посочва Том Дънлийви от компанията за анализ на данни "Месари" (Messari). Бонкът явно е изиграл засега ролята си.
 
Следващ модела на други популярни меме валути като дождкойна и Шиба Ину, вдъхновени от онлайн мемета и шеги, бонкът засега струва едва 0,000004873759 долара "бройката", а пазарната му капитализация възлиза на само 205 милиона долара. Но регистрираният от началото на годината растеж на "събратята" му - дождкойнът се покачи с 19 на сто, а Шиба Ину - с 27 на сто, дава известни основания на инвеститори и спекуланти да залагат и на бонка.
 
Все пак в центъра на криптопазарите и тази година ще си остане биткойнът. Зад растежа му стоят няколко фактора, а като най-важни се открояват подобрените макроикономически прогнози, перспективата за край на рязкото повишаване на основните лихвени проценти и закупуването на големи количества биткойни от пазарни играчи, известни като "китове", посочва Си Ен Би Си.
 

istock
istock

"Биткойнът се възползва от добрата комбинацията от макроикономически данни и факта, че инвеститорите не отдават толкова голямо значение на фалита на Еф Ти Екс", казва Джеймс Бътърфил от компанията за управление на дигитални активи "Койн шеърс" (CoinShares).
 
Експертите са на мнение, че спадът на биткойна през 2022 г. е бил неминуем под натиска на високата инфлация и ръста на лихвените проценти. В такава ситуация инвеститорите бягат от рисковите активи, за каквито се смятат всички криптовалути. Сега обаче биткойнът расте заедно с надеждите, че на следващото си заседание Управлението за федерален резерв на САЩ най-малкото ще забави темпа на ръст на лихвените проценти. Анализатори дори отиват още по-далеч в прогнозите си и твърдят, че до края на годината УФР ще започне да намалява лихвите, а това ще подкрепи криптопазарите. 

Подходящ ли е моментът за инвестиции в криптовалути

Намаляването на цената на долара също дава едно рамо на биткойна. Той се търгува основно в американска валута, чийто спад прави закупуването на биткойни по-евтино. "Виждаме как доларът отстъпва, как инфлацията намалява, как ръстът на лихвените проценти се забавя. Всичко това дава надежда, че пазарите ще се обърнат към по-рисковите активи през следващите месеци", казва Виджай Аяр, вицепрезидент на криптоборсата "Луно" (Luno), цитиран от Си Ен Би Си.
 
За други обаче растежът на биткойна се дължи най-вече на "китовете". По данни на компанията за обработка на криптоданни "Кайко" (Kaiko) търговските обеми, преминаващи през криптоборсата "Байненс" (Binance), са се покачили от средно около 700 долара в началото на януари до над 1100 долара в края на миналата и началото на тази седмица, което значи, че "китовете" на пазара са се активизирали.
 
Това са инвеститори, натрупали големи количества биткойни в своите портфейли. Сред тях попадат както бизнесменът от Силициевата долина Тим Дрейпър и главният изпълнителен директор на "Майкростратеджи" (MicroStrategy) Майкъл Сейлър, така и множество посредници, работещи за крупни инвеститорски компании.
 
Така структуриран, пазарът е отворен за манипулации, смятат анализатори и се аргументират с многото биткойни в малко ръце. По данни на финансовата компания "Ривър файненшъл" (River Financial) 14,15 на сто от всички биткойни се намират в едва 97 дигитални портфейла.
 

istock
istock

За ръста на биткойна допринася и фактът, че "копаенето" му става все по-трудно. Няколко "миньори" вече изпаднаха от пазара под натиска на спада на цената на криптовалутата и високите цени на енергията. Растат и т.нар. биткойн "трудности", или все по-трудното намиране на свободно пространство за пускането на нови токени в обращение. Според BTC.com за намирането на валиден биткойн блок и добавянето му към блокчейна в края на миналата седмица са били необходими 37,6 трилиона хеша, или казано по друг начин изчисления.
 
Пазарите вече се готвят, макар и на пръв поглед да е все още далеч, за следващото биткойн "разполовяване". То трябва да се случи между март и май 2024 г., но според Аяр предшестващите го 15-на месеца бележат началото на нов цикъл за биткойна.
 
Едно е сигурно. 2023 г. ще бъде интересна за всички, които оперират на, или дори само наблюдават криптопазарите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg