Младост 1 оглавява класацията за най-предпочитан квартал за живеене в София.
 
Удобният и редовен градски транспорт се посочва като определящ фактор за избора на жилище в столицата.
 
Това показват резултатите от онлайн проучване на агенция за недвижими имоти “PRIMO+”, в края на 2019 г.

Най-голям (13%) е делът на анкетираните, които искат да намерят своя дом в район Младост, като посочват на първо място микрорайон Младост 1.

Следват малките, уж зелени и стари столични квартали, които се опитват да запазят духа на София като Изток, Лозенец и Иван Вазов.

istock
istock

4,5% предпочитат центъра на града (Идеален център, Докторски паметник, Яворов и Оборище) за живеене, което показва, че въпреки някои недостатъци, тази част на София все още има своите верни фенове.

Като най-неатрактивни се оказват кварталите Княжево, Зона Б-18, Зона Б-19, Сердика, Студентски град и Павлово.

Колко стигна цената на апартаментите в кварталите на София

Близо 30% от включилите се в анкетата посочват за най-важният фактор при избора на квартал удобния и редовен градски транспорт, в т.ч. и наличието на метро.

Лесната логистика на множеството ежедневни задачи, които един активен човек има, е от водещо значение за столичани.

графика

На предни позиции се нареждат и фактори като наличие на училище и детска градина и нивото на престъпност.
 
Все по-малко хора държат на цялостна инфраструктура,  достатъчно междублоково пространство, тишина и спокойствие. Не че трите фактора не са съществени, но действителността показва, че все по-рядко могат да се случат.
 
7% от анкетираните отчитат, че близостта до Витоша е важен фактор за покупката или наемането на жилище. Точно толкова е и процентът на хората, които държат да са близо до основен булевард.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg