Средната нетна заплата в Румъния е спада за втори път тази година. През месец май служителите са получавали средно с около 70 леи (еврото се разменя за 4,92 леи) по-малко от предишния месец, съобщава телевизия Диджи24, позовавайки се на данни на Националния статистически институт,, цитирани от БТА.

Най-съществен спад е отчетен в банковия сектор, сочат данните. През май 2021 г. средната нетна заплата в страната е била 3492 леи или 1385 лева, с близо 2 процента по-малка отколкото през април. Това означава с спад с 69 леи.

Телевизията отбелязва, че основна причина за по-ниското заплащане през май спрямо предишния месец са бонусите и премиите за Великден, които са били включени в заплатите за април.

Най-много са спаднали заплатите на работещите в банковия сектор, където намалението достига около 21 процента. Следват работещите в застрахователния сектор и телекомуникациите.

На другия полюс с най-съществено нарастване на средната нетна заплата са работещите във въгледобивната индустрия и в добива на петрол и природен газ.

Масово вдигат заплатите у нас

Отварянето на хотелите и заведенията, както и възобновяването на пътуванията, са повлияли положително върху пазара на труда, като служителите в тези сфери са получили с до 7 процента по-високо заплащане.

istock
istock

Най-високи остават заплатите в ИТ сектора, където служителите получават средно 8192 леи месечно. Хотелиерско-ресторантьорският бранш въпреки лекото увеличение през май остава в дъното на класацията с 1850 леи месечно.

Предишният спад на средната нетна заплата в Румъния беше отчетен през януари, когато служителите са получили с около 225 леи по-малко от предишния месец. Спадът и тогава беше обяснен с коледните премии и бонуси, включени в декемврийските заплати.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg