До края на януари 2020 г. средствата, натрупани в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърния фонд, са в размер на 3,108 млрд. лв.

От тях 3,104 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в БНБ с решения на Управителния съвет на фонда. Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството.

В края на миналата година във фонда са били натрупани 3,104 млрд. лв., или с 4 млн. лв. по-малко.

Трансферираните през януари 2020 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 4,83 млн. лв.

Общо за 2019 г. трансферираните пари са 181,85 млн. лв.

В края на миналата година сумата, постъпила във фонда, е само със 120 млн. лв. по-голяма, отколкото е била в края на 2017 г. Увеличението е дошло от 103 млн. лв. приходи от концесии.

istock
istock

От приватизация са постъпили само 770 хил. лв., а от глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите възлизат на 2 млн. лева, става ясно от данни на Министерство на финансите.

Ограничават ранното пенсиониране

Според приетата дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за 2019-2021 г., натрупаните средства остават на депозит в БНБ поне до 2021 г.

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да се подкрепят с допълнителни източници.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg