В Сребърния фонд са натрупани 3,28 млрд. лева към края на август, показва статистиката на Министерството на финансите. Припомняме, че предназначението му е да подкрепя пенсионната система в България.

Това е с около 11 млн. лв. повече спрямо юли, когато те бяха в размер на 3,269 млрд. лв. От началото на годината сумата е нараснала със 181 млн. лв.

Почти цялата сума е депозирана в отделна сметка в БНБ. В изпълнение на разпоредбите на чл. 1, ал. 4 и чл. 11, ал. 3 от Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система във връзка с чл. 129, ал. 12 от Кодекса за социално осигуряване през месец август 2020 г. по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 15,94 млн. лв.

Ограничават ранното пенсиониране

Общо за 2019 г. трансферираните пари са 181,85 млн. лв. а за първото тримесечие на тази година сумата е 13,97 млн. лв.

istock
istock

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да се подкрепят с допълнителни източници, но към момента не се очертава това да се случи. По закон той би следвало да се пълни от бюджетните излишъци, от пари от концесии и приватизация, но и отново по закон не може сумите в него да бъдат инвестирани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg