„Когато се гледа бюджета, дебатите са емоционални. Има поведение обаче, което е несъвместимо с пленарна зала. Факт е, че трябва да работим за хората, а не да се караме”, заяви в студиото на NOVA депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

Според нея растежът на минималната пенсия е добър.

„Даваме си сметка, че парите са недостатъчни, но се работи по въпроса с малки крачки. Нека не забравяме къде сме били и къде сме сега”, поясни Илиева.

„Системата по социално осигуряване е консервативна. Доскоро тя се дофинансираше през бюджета ”, уточни тя.

Коя е най-голямата заплаха за втория стълб на пенсионната система


„Не одобряваме подходът да се увеличават с по малко пари пенсиите от 1 юли. Нашето предложение беше те да бъдат преизчислени. Къде са парите от Сребърния фонд? Един възрастен човек разполага с 8 лв. и 33 ст. на ден. Очевидно имаме различно разбиране за това какво отношение трябва да имаме към пенсионерите”, контрира Дора Янкова, депутат от "БСП за България". 

istock
istock

"Ако в  Сребърния фонд имаше тези 10 милиарда лева, нямаше да има проблем да бъдат преизчислени пенсиите. Фондът се пълнеше с продажбите и концесиите, само че тези средства са някъде другаде. Не зная къде'', каза Янкова.

Окончателно: 250 лв. минимална пенсия от 1 юли догодина

Тя предложи също така да бъде създаден Фонд за изравняване на различията между регионите, за да може общините да се почувстват по-значими и по-ефективни, защото според нея ''пет града в България вървят напред, а всички останали вървят назад''.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg