Всички предприятия, затворени заради епидемията от коронавируса ще имат право на обезщетение от 400 крони или 15.30 евро на служител на ден. Това написа министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек в Twitter.

У нас компенсацията беше по 24 лева на ден, а от 1 януари работниците вече взимат 75% от дохода, на който ги осигуряват.

„Всички затворени заведения ще могат да се възползват от новата програма за компенсации. Сега ще плащаме на работодателя по 400 крони на ден за всеки служител“, написа министърът. Това решение беше одобрено от властите на 4 януари.
 
По този начин правителството разшири одобрената преди това програма Covid-Gastro за заведения за обществено хранене. Всички предприемачи, на които е било забранено изцяло или частично да продават стоки или да предоставят услуги поне част за от периода от 14 октомври миналата година до 10 януари 2021 г., ще имат право на субсидия.
 
Поради лошата епидемиологична ситуация в Чешката република, почти всички магазини са затворени, с изключение на тези, които продават основни стоки. Ресторантите могат да продават само храна за вкъщи.
 

istock
istock

Мерките се изчисляват най-малко до 10 януари. Правителството ще вземе решение за евентуално удължаване тази седмица.

Сачева: Предлагаме мярката 80/0 да се промени на 75/0

Заради епидемията правителството подготви няколко програми за подкрепа на предприемачи и самостоятелно наети лица. Те биха могли да получат например компенсационен бонус, средства по програмите Antivirus, Covid-Rent или Covid-Accommodation.
 
В Чехия вчера бяха регистрирани 12 860 нови случая на инфекция с Сovid-19. На 4 януари бяха направени 32 385 теста, 39% от които се оказаха положителни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg