Финансовите проблеми и напрежението, което предизвикват, увеличават риска от смърт при по-възрастните хора, които са били настанени в болница заради сърдечен удар, установи проучване на специалисти от Йейлския университет, цитирано от електронното издание “Юрикалърт”.

Тежките парични проблеми – липсата на достатъчно средства, за да посрещнат ежемесечните си потребности, са свързани при тези хора с 60 процента по-висок риск от смърт в рамките на шест месеца след изписването от лечебно заведение, предава БТА.

„Установихме, че силното финансово напрежение е свързано с повишен риск от смъртност. Това е призив към клиничния свят, че трябва да обърнем внимание на финансовото състояние на пациентите“, обяснява съавторът на изследването доктор Александра Хайдук.

За целите на изследването на пациенти на и над 75-годишна възраст, хоспитализирани със сърдечен удар в болници в различни части на САЩ в периода между 2012 г. и 2016 г., са зададени въпроси относно финансовото им състояние. Оказва се, че 7,2 процента от тези, които казват, че имат достатъчно пари, за да си плащат сметките, умират в рамките на шест месеца след изписването им от болницата. Половин година след престоя в клиника фатален е изходът и за 9 процента от пациентите, споделящи, че разполагат само с „достатъчно“ пари, за да свържат двата края. От тези, които съобщават, че имат прекалено малко пари, 16,8 процента са починали в рамките на същия период.

Колко пари са нужни за нормален живот у нас

Изследователите от Йейл коригират данните, за да отчетат фактори, различни от наскоро прекаран сърдечен удар, които обаче могат да повлияят на риска от смърт, например други медицински проблеми и състояния, свързани с напредването на възрастта. След това учените стигат до заключението, че при пациентите, които съобщават за тежко финансово напрежение, има с 61 процента по-голяма вероятност да починат в рамките на шест месеца след хоспитализацията в сравнение с останалите.

istock
istock

Резултатите показват, че разговорите за финансовото състояние на възрастните хора, които са приети в болницата със сърдечни пристъпи, могат да бъдат индикатор за тези, които са изложени на по-висок риск от смърт след изписване, каза Хайдук. В тези случаи социални работници биха могли да се намесят и да насочат възрастните хора към ведомства и организации за помощ.
Изследването е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg