Дори всички хора и фирми да решат да обърнат левовете си в евро, това ще се случи без проблеми и то по курса, който е фиксиран.

Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.
 
„Многократно сме твърдели, че бордът ни е стабилен. Зад всичките пари - левове, които имаме в обращение, стоят 160% евро“, допълни Стоянова.
 
Депутатът от ГЕРБ бе сред инициаторите на законовите промени, които бяха подготвени миналата седмица във връзка с влизането на България във Валутно-обменния механизъм (ERM-2).

Липсата на навременна информация за същността на поправките в Закона за БНБ обаче породи притеснения, че е възможно левът да се обезцени.
 
Стоянова увери, че България няма да участва в ERM-2 при курс, различен от централния.

istock
istock

За да разсеят съмненията, депутатите задължиха с решение министъра на финансите и управителя на БНБ да договорят влизане на България в еврозоната при сегашния курс.

Парламентът ще одобрява промяна в курса лев-евро

"Ако не се договорим при този курс, значи няма да влезем", поясни в парламента финансовият министър Владислав Горанов.
 
Подобно на управителя на БНБ Димитър Радев, и Менда Стоянова разкри, че поправките в Закона за БНБ са били по искане на Европейската централна банка.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg