Над 11 млн. американци изостават с плащането на наема си. Преди дни бе удължен мораториума, в рамките на който е забранено принудителното извеждане от дома. Забраната ще обхване райони в страната, в които има високи нива на заразени и ще продължи до 3 октомври.

Новата забрана ще даде време на щатите и градовете да разпределят отделената от Конгреса помощ в размер на 45 млрд. долара. Към края на юни едва 3 млрд. долара са достигнали домакинствата, които са в затруднено положение и не могат да плащат наема си, пише изданието.

През второто тримесечие на 2021 г. дългът на домакинствата в най-голямата икономика нараства с 313 млрд. долара, или 2,1 процента, по данни на Federal Reserve Bank of New York, цитирани от CNN.

Това е най-голямото повишение от 2007 г. насам в номинално изражение и най-голямото процентно увеличение от седем години и половина.

Общо, американските потребители дължат 14,96 трлн. долара дълг към края на юни, като сумата никога досега не е била толкова огромна. Спрямо края на 2019 г., преди пандемията да удари, дълговете растат с 812 млрд. долара.

През трите месеца от април до юни значителен ръст има в дълга по кредитните карти — 17 млрд. долара. Той обаче остава със 140 млрд. долара под нивата от края на 2019 г. Заемите, изтеглени за покупка на автомобил, се увеличават с 33 млрд. долара.

istock
istock

Единствено студентските кредити намаляват през миналото тримесечие — с 14 млрд. долара.

Ипотечните кредити, най-значимото перо в задълженията на домакинствата, расте с 282 млрд. до 10,44 трлн. долара. Невероятните 44% от задълженията по него произтичат от последната една година. В този дял влизат и нови заеми, и рефинансиране на стари.

Стигат ли им парите на американците

Макар че жилищният пазар в Съединените американски щати още е горещ, има 2 млн. кредитополучатели, чиито заеми са в мораториум към момента, но ще изпаднат във финансови затруднения, когато периодът приключи, казват от New York Fed.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg