Линията на бедност за област Пловдив през 2021 г. e 478,5 лева средномесечно на лице от домакинство.

При този размер на линията под прага на бедност е било 23,5 на сто от населението на областта. Това съобщиха от Териториално статистическо бюро - Юг, позовавайки се на ежегодно провежданото наблюдение "Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)".

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. В сравнение с 2020 година размерът на линията на бедност се увеличава с 12,5 на сто, а относителният дял на бедното население намалява с 1,8 процента. 

Вдигат с 91 лева линията на бедност

Според проучването една четвърт от населението в областта живее в тежки материални лишения. Това е установено при въпросник, включващ 13 показателя, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги.

istock
istock

Най-голям брой хора изпитват ограничения по отношение на възможностите да си позволят едноседмична почивка извън дома -  42,7 на сто, да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства -  39,2 на сто, както и потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден -  25,4 на сто. Успоредно с това 36 процента от домакинствата са ограничени да си позволят подмяна на остаряла мебелировка, а 23 на сто се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2021 г. 35,2 на сто от населението в област Пловдив, или 235 хиляди души, са били в риск от бедност и социално изключване. Стойността на показателя намалява с 0,8 процентни пункта спрямо 2020 година. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg