Увеличава се интересът към произведения на изкуството с инвестиционна цел. Причината - тяхната цена нараства с времето и компенсира нивата на инфлацията, посочват експерти. А това, че пазарът у нас е малък, има и своите предимства.
 
Пазарът за визуално изкуство у нас все още е малък, а това позволява да се създаде хубава колекция от картини за сравнително малка сума пари. И интерес не липсва.
 
"Някои си купуват картини за няколко стотин лева, други - за няколко хиляди. Интересът определено е засилен", каза Павел Тодоров, собственик на галерия пред БНТ.
 
И за това има няколко причини: "Инвестицията в изкуство често пъти е по-достъпна от купуването на недвижим имот, а в същото време редица млади автори предлагат произведения, които са на световно ниво. Картините никога не са поевтинявали, винаги вървят нагоре, някой път цените им изостават, някой път търговците смятаме, че се продават твърде евтино. Големите автори са повишили цената си в пъти", заяви Павел Тодоров, собственик на галерия.
 
Добре познати автори като Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Васил Бараков или Мърквичка обаче не бива да бъдат цел нито за колекционерите, нито за ентусиастите, които закупуват първите си картини.

Облигациите – новият хит сред българските инвеститори

"Събирайте съвременни млади автори и от гледна точка на инвестицията това е добре - техните цени ще се вдигнат много повече, отколкото на старите майстори, които така или иначе са скъпи. Купувайте съвременни художници - подкрепяте изкуството, подкрепяте развитието им", коментира Антон Стайков, заместник-председател на СБХ по творческата дейност.
 

istock
istock

Съвременното изкуство липсва и в държавните и общински галерии. "Когато зрителите отидат в галериите те остават с чувството, че българското изкуството свърша 1990 г.", заяви Антон Стайков, заместник-председател на СБХ по творческата дейност.
 
Причината - галериите не разполагат с бюджет за това. При избора на картина експертите съветват тя да носи щастие в ежедневието ви.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg