Минималната работна заплата (МРЗ) да бъде 50% от средната заплата за страната или 60% от медианната работна заплата. Това предвижда директива на ЕС, която днес ще бъде разгледана от Комисията по заетостта към Европейския парламент.

Според КНСБ това са подходящи референтни стойности, които държавите трябва да използват при оценяване адекватността на МРЗ, пише в позиция на синдиката, изпратена до медиите.
 
Предстоящият вот на Европейския парламент има шанса да наложи допълнително прецизиране на критериите, които държавите трябва да използват при определянето и актуализирането на минималното заплащане, посочват от КНСБ.

Сред предложените критерии е издръжката на живота (формирана на базата на кошница от стоки и услуги по реални цени), като инструмент за измерване на покупателната сила на минималната заплата.

Предлагат вдигане на минималната заплата

Други приоритети на КНСБ, които са отразени в предложените за гласуване в ЕП изменения на директивата, касаят премахването на възможността за налагане на субнива на заплащане под минималната заплата за страната и недопускането на удръжки от страна на работодателя, които водят до ниво на заплащане под законовоустановената МРЗ за страната.

istock
istock

КНСБ приветства и предложените изменения в директивата, касаещи стимулирането на секторното колективното договаряне на възнагражденията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg