През следващата година ще има увеличение на минималната работна заплата у нас, прогнозираха пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Те призоваха размерът на минималното възнаграждение да бъде изчислен по обективни критерии, така че хем да не се "изяжда" от инфлацията, хем да не достига популистки размери.

Според президентът на КТ "Подкрепа" минималната работна заплата трябва да се обвърже с минималната пенсия.

Предлагат нов начин за определяне на заплатите у нас

Изп. директор на АИКБ призова за ясни критерии за формирането на минималната работна заплата, така че тя да е прогнозируема за бизнеса и да могат да се правят разчети за разходите за заплати.

istock
istock

И Димитър Манолов, и Добрин Иванов се обявиха против тавана на цените на електроенергия, който предлага ЕС, защото според тях това отменя свободния пазар. Двамата са и срещу търгуването на тока на борсов принцип, тъй като това води до прекомерно високи цени за потребителите и необосновани икономически свръхпечалби за производителите.

Ще се промени ли заплащането у нас

Димитър Манолов напомни, че все още е възможно от следващата година и битовите потребители да се налага да купуват ток на високи цени от свбодония пазар, защото никой все още не е отменил това.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg