Очаква се да се увеличи броят на хората, които ще кандидастват за енергийни помощи за зимния период, но държавата е обезпечила тази подкрепа, каза днес във Варна зам.-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Мая Василева.

Тя и зам.-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова са сред участниците в националната конференция "Заетост за всички", която започна днес в крайморския град.

Бизнес и самонаети подават само електронно документи за обезщетения

Границата на доходите за тези, които могат да получават енергийни помощи, се фиксира спрямо бюджета всяка година, допълни Василева.

По думите й сумата за тази година ще бъде 375 лева, като на този етап не се планира да бъдат внасяни корекции. Василева каза още, че въпреки кризата с Ковид-19 няма драстично увеличение на хората, които търсят подкрепа от АСП.

istock
istock

Най-новият момент за тази година е помощите за семействата на деца, които започват 8 клас, допълни Василева. По думите й дирекциите по места работят за популяризирането на тази подкрепа, всички формуляри за кандидастване вече са налице и започна приемът на заявления.

Топъл обяд до края на годината за близо 29 000 нуждаещи се

Василева припомни, че помощта ще се предоставя на два пъти - в началото на учебната година и в началото на втория срок, като условието е децата да посещават редовно училище. Тя уточни, че тази подкрепа е много важна, защото по информация на министерството на образованието най-много деца отпадат от системата именно в осми клас.

С новите промени в закона за хората с увреждания се създава квотният принцип за работодателите, които трябва да наемат хора с различен тип проблеми, допълни зам.-министър Стоименова.

istock
istock

По думите й на всеки 100 работници във фирма, два процента трябва да бъдат хора с увреждания. Стоименова допълни, че малките фирми в страната също са отворени към тази тема, въпреки че изискването за квотните назначения за тях не е застъпено толкова широко. По думите й сериозен интерес проявяват предприятия, свързани с производството на сувенири, с компютърния сектор, както и работещи в сферата на готварството, социалния патронаж, грижата за хора с увреждания.

Стоименова допълни, че акцент вече става дуалното обучение на хората с увреждания. Според нея идеята е те да бъдат професионално ориентирани и кариерно консултирани от съвсем млада възраст, за да се включват безпроблемно на пазара на труда.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg