Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие единодушно Законопроект за допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г., внесен от Десислава Атанасова и група народни представители от парламентарната група на "ГЕРБ-СДС".

С него се предоставят 6,1 млн. лева за разходи за персонал на Касата, които вече са гласувани в актуализацията на бюджета за тази година. Целта на промените е да се разпише конкретен текст, за да се разпределят тези средства.

Как да получат помощни средства хората с увреждания от 1 юли

В законопроекта е записано, че с приемането на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. са предвидени 6 млн. и 100 хил. лева. за разходи за персонал. Тези средства са необходими за увеличаване на основните месечни заплати на служителите на НЗОК във връзка с преминаването от 1 юли 2022 г. към НЗОК на дейностите по администриране на процесите, свързани с договаряне, отпускане, заплащане, предоставяне и контрол на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия (ПСПСМИ) за хора с увреждания.

iStock
iStock

Управителят на НЗОК в срок до 10 август определя еднократно нов размер на индивидуалните основни месечни заплати на служителите на Касата, увеличен с еднаква числова стойност за всеки служител, без да надхвърля максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен, смятан от 10 юли 2022 г. в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета на НЗОК за 2022 г., пише в мотивите на законопроекта.

Как бежанците с временна закрила у нас може да си изберат лекар

Допълнителните средства имат за цел да осигурят кадрови и финансов ресурс за осъществяване на дейностите по ПСПСМИ, включително и на допълнителни 100 щатни бройки за системата на НЗОК. Необходимите средства са 6 млн. и 100 хил. лева за 6-месечен период от юли до декември 2022 г. Те включват средства за възнаграждения за заплати и осигурителни вноски за сметка на работодателя, допълват вносителите на законопроекта.

Приетият законопроект ще премине на две четения в пленарна зала днес, стана ясно на заседанието. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg