Предстоят още 4 години давностен срок, в който хората, пострадали от теча на личните им данни от Националната агенция по приходите, могат да заведат дела.

Ако съдът беше уважил в пълен размер исковете, много хора щяха да си потърсят правата, защото предстоят още 4 години давностен срок".

Това каза пред БНР адвокат Ивайло Юруков, който води делата на засегнатите от теча на лични данни в НАП граждани пред Административния съд.

"Ниското обезщетение по делата срещу НАП е, защото така е по-целесъобразно и по-поносимо за хората, които разпределят бюджета, тъй като нарушение има, вреди със сигурност има и бяха категорично доказани в пълен обем, но така е по-изгодно за държавата.

Националната агенция за приходите (НАП) трябва да плати по 200 лева на седем от пострадалите от хакерската атака миналата година, но те трябва да платят на НАП по 100 лева за възнаграждения на юрисконсултите ѝ и затова чистият размер на обезщетенията им ще е 100 лева.

Той коментира и решението на шестима от тях да обжалват решението на съда, за да не се наложи да плащат и затова:

Отложиха делото за хакерската атака срещу НАП

"Такава е цялостната политика по тези дела - да бъдат отказвани хората да съдят НАП. Това решение е поредното доказателство за това".
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg