Правителството отпусна допълнителни над 24 милиона и 600 хиляди лева по мярката „Запази ме“, чрез която се компенсират работещите от затворените заради пандемията икономически сектори.

Работодатели, които вече са одобрени по тази мярка и желаят техните служители да продължат да получават компенсации и за периода 22-31 март, не трябва да подават ново заявление.

Подпомагат родителите, останали с децата си вкъщи

Агенцията по заетостта публикува на сайта си условията за подпомагане.

Ново заявление за компенсации за последния 10-дневен период на затваряне на част от икономическите дейности не се подава, но трябва да се приложи декларация за липса на промени за съответния месец и списък по образец, който да се подаде с подписан квалифициран електронен подпис или на хартиен носител от работодателя или негов упълномощен представител задължително в електронен формат Excel.

istock
istock

За работодатели, които подават за първи път заявление по "Запази ме" за компенсации за настоящия период или за предходен, се изисква целият пакет документи.

Може да се кандидатства за наети на основен трудов договор, които попадат в обхвата на заповедта на министъра на труда и социалната политика, където са посочени икономическите дейности, засегнати от временните ограничения.

На сайта на Агенцията по заетостта освен това е публикуван списък с кодовете на тези икономически дейности, всички образци на документи, указания за попълване, начин за подаване и отчитането им.

Сачева: Хората в неплатен отпуск за 10-те дни затваряне ще са със запазени осигуровки

Правителството увеличи бюджета на Министерството на туризма, като му позволи да поеме през тази година 51 милиона лева разходи. 

Това ще позволи да се изплаща държавната помощ за туроператори и туристически агенти, за да бъдат предотвратени фалити в сектора и да бъдат компенсирани потребителите на туристически услуги, които заради пандемията не са могли да осъществят договорените пътувания. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg