„В някои сектори заплатата догонва ръста на инфлацията. България години беше в дефлация, заплатите не намаляваха. Идеята е те да растат, когато сме в инфлация. Не може да очакваме ръстът на заплатите да догони напълно този на инфлацията”. Това заяви Надя Василева, председател на Българската конфедерация на по заетостта пред NOVA NEWS.

Липсата на кадри води до по-високо заплащане, обясни тя.

Според икономиста Михаил Кръстев заплатата трябва да зависи само от производителността на труда.

30% ръст на заплатите искат служители на НОИ

„В началото на годината депутатите с мнозинство въведоха механизъм, по който МРЗ се изчислява на базата на средната работна заплата за предходните 3 месеца. Сега минималната трябва да е 940 лв. бруто. Данните за средното възнаграждение в четири области са около 1200 лева. Това означава, че стойността на МРЗ достига до средната работна заплата. Създава се сериозен риск да бъдат освободени хора, да има затварящи предприятия, защото имаме повишение от 20% на тези стойности”, обясни Кръстев.

Хората в сивата икономика няма да бъдат засегнати от това, но статистиката от тук нататък ще бъде като гилотина за бизнеса, който работи на ръба.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg