Споделяме вашето очакване България да има редовен кабинет, това обаче не променя необходимостта да има бюджет за 2023 г.

С тези думи президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров се обърна към президента Румен Радев на срещата при държавния глава. Разговорите са по повод декларацията, около която се обединиха КНСБ и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ относно ръста на доходите. На срещата е и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа": В областта на пенсиите бяха направени страхотни каши

По думите на Димитров синдикатите имат конкретни искания, с които настояват за нов бюджет, а не удължаване действието на този за 2022г. Доходите трябва да догонят равнището на инфлацията, отбеляза той.

Димитър Манолов каза, че са направени няколко срещи с представители на териториални и професионални структури на двата синдиката. Той каза, че президентството се е оказала институцията, с която да се водят разговорите за проблемите за хората. 

БТА
БТА

Синдикатите настояха, че трябва да има ръст на минималната работна заплата. Отбелязаха, че има сектори, които са хронично недофинансирани.

Икономист: Вдигането на минималната работна заплата е една изключително вредна мярка

Димитров и Манолов повдигнаха въпроса и за решенията в енергетиката, произхождащи от Зелената сделка. Като стара тема президентът на КНСБ определи ангажимента в Плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г. Според президента на КТ "Подкрепа" либерализацията на цените на електроенергия за битовите потребители „може да хвърли в хаос цялата държава“. 

По-рано днес двата синдиката се събраха на протестен митинг пред Народното събрание. Организираха и протестно автошествие през ключови улици и булеварди на столицата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg