В София се очакват към 1000 леки автомобила, които да се включат в националния протест на двата големи синдиката – КНСБ и "Подкрепа".

Това съобщи пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

"Не мога да сметна колко процента са ни шансовете за успех, но ако не опитаме, шансовете ни за успех са категорично 0%. Винаги се започва с това – няма ги парите. В един момент те се намират. Парите със сигурност ги има, въпросът е как се разходват", коментира той по едно от основните искания на синдикатите - за увеличаване на доходите.

Каква минимална заплата предлага бизнесът

"Има потребност да бъдат увеличени доходите на хората, защото издръжката им на живот се е увеличила. Точка", категоричен е синдикалният лидер.

Идеята да се работи през следващата година с бюджета за предходната е несъстоятелна, смята Манолов. По думите му в момента се върши някаква политическа маневра.

istock
istock

"Сигурен съм, че имат и друг вариант и могат и него да предложат."

"Непременно това, което трябва да бъде направено, е да бъде отложен, най-малкото, срокът за либерализацията на цените за електроенергия за битовите потребители. Това значи нашите сметки за ток да се увеличат 5 пъти! Нещо, което нито един българин не може да си позволи", заяви Димитър Манолов относно другия фокус на националния протест – ситуацията в енергетиката.

Очакванията за по-високи заплати са проблем за фирмите

По думите му "не бива да се въвежда либерализирана цена на електроенергията по начина, по който се прави на други места".

Въпросът е животът на мините в Маришкия басейн да не бъде предсрочно прекратен, без това да се налага, подчерта Димитър Манолов.

istock
istock

"Защото в Плана за възстановяване и устойчивост някой е поел безумни ангажименти, които трябва непременно да бъдат преосмислени. Непременно."

Къде у нас са най-ниски и най-високи заплатите

При сегашните цени на електроенергията българската енергетика произвежда тези пари за половин година, поясни още синдикалистът по казуса със затварянето на въглищни централи срещу средства по ПВУ.

"Ние спокойно можем да се откажем от тези средства и да си ги произведем сами, без да си затриваме енергетиката."

"В областта на пенсиите бяха направени страхотни каши и вече никой не знае какво става там", отчете още Манолов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg