Един от най-евтините региони в Европа за гориво са Балканите. Ако ви харесва пътуване до България, можете да напълните само за 1,07 евро на литър или еквивалента в български лева. В Северна Македония можете да заредите за 1,11 евро на литър, което е около 68,37 македонски денара.

Пътуването през Босна и Херцеговина също е евтино за шофьорите, тъй като струва едва 1,14 евро на литър бензин, а в Албания - само 1,18 евро на литър. Това са и най-евтините страни в Европа за дизел.

Това показва анализ на сайта enjoytravel.com. Най-евтиното място за шофиране в Европа е Беларус. Тук автомобилистите плащат само 0,66 евро (добре, еквивалентът в рубли) за литър за бензин. Това е и най-евтината държава в Европа за дизел с 0,66 евро на литър.
 
В Молдова шофьорите плащат вторите най-евтини цени на горивата в Европа, само 0,91 евро или еквивалента на молдовската лея за литър бензин и 0,76 евро за литър дизел.
 
Третата най-евтина държава за гориво в Европа е Украйна. Шофьорите в Украйна плащат само 0,94 евро (или еквивалента на украинската гривна) на литър за бензин и 0,90 евро на литър за дизел.

Според него в Румъния се плащат само 1,18 евро за литър бензин, следвани от Полша - 1,23 евро за литър. И двете страни предлагат евтини цени на дизела и на автомобилистите.
 
Шофьорите в Андора също могат да напълнят своите суперавтомобили (тук има много товари по пътищата) за 1,23 евро за литър бензин. Дизелът е още по-евтин с 1,06 евро на литър.
 

enjoytravel
enjoytravel

В топ 10 на най-евтините страни в Европа за гориво влиза и Словения, където литър бензин струва 1,25 евро и Унгария, където бензинът струва 1,25 евро за литър.

С колко поскъпнаха горивата у нас

Полша остава извън десетте страни най-евтини с дизел, струващ 1,01 британски лири (1,19 евро) на литър, както и Естония - 1,00 британски лири (1,17 евро) на литър, Малта и Черна гора, където дизелът струва 1,03 британски лири (1,210 евро) на литър.
 
Във Франция дизелът се продава по 1,23 британски лири (1,44 евро) на литър, Дания - 1,22 британски лири (1,43 евро) на литър и Ирландия - 1,21 британски лири (1,42 евро) на литър.

 

enjoytravel
enjoytravel

enjoytravel
enjoytravel

Страните, които произвеждат и изнасят петрол, обикновено имат значително по-ниски цени. Като цяло по-богатите страни имат по-високи цени на горивата от страните с ниски доходи. Различните цени в различните страни също се дължат на данъци и субсидии, посочва анализът.
 
В него не попадат трансконтиненталните държави, които са предимно в Азия, така че затова няма да видите Казахстан, Русия, Азербайджан, Турция или Грузия в списъка, въпреки че тези страни имат едни от най-евтините цени на горивата в света.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg