Поскъпването на тютюневите изделия заради новите акцизни ставки може да се отложи до 1 септември, а не да е от 1 юли. Това стана ясно по време на дебатите по актуализацията на бюджета в ресорната парламентарна комисия, предаде БНТ.
 
В законопроекта е предвидено покачване на акцизните ставки на конвенционалните и електронните цигари. И въвеждането на акциз при никотиновите течности от началото на следващия месец. Както и – поетапното покачване на този акциз от юли до 2025 година. Поскъпването обаче не се хареса на производителите и вносителите.
 
Председателят на Асоциацията на производителите и вносителите на тютюневи изделия Вержиния Джевелекова обърна внимание, че новите акцизи ще изискват регистрация на нови цени и съответно промени в бандеролите, което изисква време. Затова тя настоя само тази година срокът да се измести.

Депутат: Има риск увеличените пенсии да не влязат в сила от 1 юли

„Така че, тези обстоятелства налагат поради технически (причини), оперативно, по-дълго време, за да можем да се справим. Днес сме 9 юни. Молбата ни е да разгледате възможността този срок да бъде увеличен – тоест отсрочка за първото вдигане, което предстои. Например първи октомври за нас би било прекрасно“.
 

До 120 млн. лева губи хазната от незаконна търговия с цигари

„През септември мисля, че е постижим срок“, отговори вицепремиерът Асен Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg