Минималната заплата да не може да бъде по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени от БСП в Народното събрание.

Всяка година размерът й да се определя до 31 октомври, пише още в законопроекта. Той трябва да влезе в сила от 1 януари следващата година.

За тази година законопроектът предвижда до 31 ноември Министерски съвет да определи минимална заплата, която също не може да е по-ниска от 50% от средната за страната

Към настоящия момент това би означавало минималната заплата у нас да стане 850 лева.

Със законопроекта се предлага да се въведе директивата на Европейския парламент за адекватните минимални работни заплати, обясняват мотивите си вносителите от левицата.

ЕП: Минималната заплата да е 50% от средната за страната

Според тях на фона на ниските доходи и растящите разходи за живот у нас, няма причина да се чака две години за транспониране на директивата особено в частта й за минималната заплата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg