Законодателство, опитващо се да регулира криптовалутите и други цифрови активи в САЩ, беше представено от вносителите си, след като дигиталните валути претърпяха през последните седмици тежки сривове, съобщи Асошиейтед прес.

Не е ясно обаче дали законопроектът, предложен от сенаторите Кирстен Джилибранд от Демократическата партия и Синтия Лумис от Републиканската партия, ще може да бъде одобрен от Конгреса, особено във време на засилени междупартийни противоречия преди междинните избори в САЩ. Предложението идва в момент, когато защитниците на криптовалутите спечелиха известно влияние във Вашингтон.

Богатството на криптомилиардерите се стопява

Законопроектът, наречен Закон за отговорни финансови иновации, предлага правни дефиниции на понятията цифрови активи и дигитални валути. Той ще изисква от американската федерална данъчна служба да одобри насоки относно приемането от търговците на цифрови активи и ще разграничи цифровите активи, на такива, чиято цел е търгуването им като стоки и други, които предлагат сигурност.

Проектозаконът има за цел да създаде регулаторна яснота за агенциите, натоварени с надзора на пазарите на цифрови активи и да осигури стабилна регулаторна рамка за стейбълкойни и да интегрира цифровите активи в нашите съществуващи данъчни и банкови закони, каза Лумис. 

istock
istock

Стейбълкойните са тип криптовалута, обвързана с конкретна стойност, обикновено с курса на щатския долар, друга валута или злато, припомня АП.

Продадоха апартамент в Португалия за 3 биткойна

Законодателството налага изисквания за оповестяване на фирмите за цифрови активи, за да гарантира, че потребителите могат да вземат информирани решения. Също така то очертава и отговорностите на агенцийте за различни цифрови активи, като юрисдикцията на Комисията за търговия с фючърси на стоки върху биткойна и изисква проучване на потреблението на електроенергия от цифровите активи, наред с други предложения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg