Най-важната точка е приемането на актуализацията на бюджета. Това каза преди началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Кирил Петков. Той представи и основните акценти в актуализацията, сред които пенсиите, мярката за горивата, намаленият ДДС за хляба, както и помощта за работещите родители.

"Увеличават се пенсиите с 60 лв. плюс 10% за всички. Така таванът на пенсиите става 2 хиляди лева. В последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 на 467 лв. За последните 12 години преди това е била увеличена само със 100 лева", заяви премиерът Кирил Петков, представяйки най-важните акценти от проектозакона.

Не се разбраха за актуализацията на бюджета

"Даваме възможност на бензиностанциите да намалят цената на дизела и бензина без добавки с 25 ст. на литър и от това ще бъде възможно да се възползва всеки българин, който има автомобил с българска регистрация. Няма да помагаме на такива, които преминават през страната", добави Петков.

Той допълни, че електрическата енергия и втечнения газ се освобождават от акциз. ДДС за парното пък пада с 9%, а ставката за хляба става нулева."Това също са много важни мерки, защото с повишаването на цената на газа правителството прави всичко възможно потребителите да бъдат компенсирани", обясни още премиерът. 

"Облекчаваме и данъчните плащания за младите работещи семейства, защото това не е просто помощ за всяко едно дете, а за младите семейства, които имат големи трудности се справят със семейните си бюджети в тази инфлация. Заедно тези мерки са безпрецедентни и са на стойност 2 млрд. лева. Хубавото е, че те не са проинфлационни, защото крайният дефицит остава на 4,1. С други думи ние не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда", заяви Кирил Петков.

След като бъде приет от правителството днес, актуализираната макрорамка отива в Народното събрание, където депутатите ще имат последната дума по приемането му.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg