Без окончателно разбирателство около актуализацията на бюджета за тази година приключи поредният експертен коалиционен съвет, който се проведе в Министерство на финансите.

Вчера финансовото министерство публикува предложението си за промяна в Бюджет 2022 година, където се включват редица антикризисни мерки.

Финансовите експерти на управляващата коалиция, повечето от които са депутати, обаче все още имат забележки по тях.

Основните забележки идват от "Има такъв народ", но преди да бъдат посочени е важно да се отбележи, че най-вероятно се очаква още един експертен коалиционен съвет, на който да бъдат изчистени различията. Поне това бе посланието от представители на "Продължаваме промяната".

Асен Василев: Бизнес средата ще остане инфлационна, войната ще е с нас поне 3-5 години

Едно от малкото комплекси предложения, които бяха изложени публично, бяха от "Демократична България" (ДБ). Те са приети от коалиционните партньори, но все още очакват намиране на източник на финансиране.

Две са тези предложения. Едното е свързано с продължаването на строителството на детски градини в София, обясни депутатът Ивайло Мирчев. А другото е свързано с подпомагане на пътуващите в градския транспорт.

градски транспорт

"Държавата да поеме цената на картите за градски транспорт в цялата страна. Първоначалното предложение е това да е 50% от цената на картите. Правено е това нещо в Германия и е мярка, която работи много добре", каза Ивайло Мирчев.

С колко още ще обеднеят българите

Мерките, които предлага ДБ, ще струват около 58 милиона лева, а всички одобрени предложения, не зависимо дали са на ДБ или на друг коалиционен партньор, ще бъдат финансирани от вътрешно разместване на приходи и разходи преди окончателното приемане на актуализацията, обясни Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната".

На въпрос къде са компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока, той отговори:

"Искам да уверя бизнеса, че държавата твърдо стои зад тях и че компенсациите ще продължат".

Основните критики на "Има такъв народ" са, че с актуализацията няма заложени реформи, както бе обещано в началото на годината.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански изрази надежда, че все пак предложенията на неговата партия ще бъдат приети между двете четения на законопроекта.

"Нашите предложения ще продължим да ги обсъждаме, най-вероятно ще стигнем в хода на бюджетната процедура до обсъждания между първо и второ четене."

От БСП не коментираха експертните разговори.

Към 16 часа днес се очаква заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за актуализацията на бюджета.

Мерките ще бъдат дискутирани на лидерско ниво и в рамките на коалиционния съвет.  Той бе планиран за тази вечер, но лидерите на четирите формация от управляващата коалиция ще се съберат утре в 19.00 часа, съобщиха за БНР източници от коалицията.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg