Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР). С тях се въвежда механизъм за определяне на заплатите за най-ниските заемани длъжности в МВР, който влиза в сила от 1 януари 2025 г. 

Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение на държавните служители в МВР за най-ниската длъжност е средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данни на Националния статистически институт (НСИ), като месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва: за най-ниската изпълнителска длъжност - не по-малко от 1,2; а за най-ниската младша изпълнителска длъжност - не по-малко от 1,0, решиха депутатите. 

България е на дъното по размер на минимална заплата в Европа

С редакционно предложение от Младен Маринов (ГЕРБ-СДС), направено в пленарната зала, коефициентите бяха допълнително увеличени. Първоначално се предвиждаше те да бъдат съответно 1,0 и 0,8.   

Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение на работещите по трудово правоотношение в МВР за най-ниската длъжност е средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данни на Националния статистически институт, като месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва: за висше образование - не по-малко от 0,8; а за средно образование - не по-малко от 0,6. Предвижда се базата да се преизчислява ежегодно през първия месец на всяка година. 

В момента базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се утвърждава ежегодно със закона за държавния бюджет, като месечното възнаграждение се увеличава със съответен коефициент спрямо базата.

Депутатите приеха базата за определяне на стипендията на курсантите в Академията на МВР да е в размер на 50 на сто от месечното възнаграждение на стажантите, назначени на изпълнителска длъжност. Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС) обясни, че курсантите в Академията на МВР са около 650 на година и с този текст тяхната стипендия ще може да се актуализира съобразно нарастването на заплатите в МВР. 

Над 17 000 платени глоби от шофьори само за месец

Отменена беше възможност в населени места с население до 5000 души да се допуска осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност и в екипи от двама служители. Органите за пожарна безопасност и защита на населението ще работят в екипи от минимум трима служители. 

Божидар Божанов от „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) каза, че приветства по принцип осъвременяването на възнагражденията в МВР, но подходът в специален закон да се уреди такъв разход не бил правилен. Според него това трябва да се прави със закона за бюджета. 

БТА
БТА

Иван Иванов ("БСП за България") не се съгласи с Божанов и посочи, че именно тук е начинът да се урегулират възнагражденията в МВР. Той отбеляза, че там работят служители от три категории - по закона за МВР, по Закона за държавния служител и работещи по трудови правоотношения. Тези параграфи влизат в сила от 1 януари 2025 г. и с тях даваме посока как да се направи бюджетът за 2025 г., обясни Иванов. Той отбеляза, че в немалко дирекции заплатите са на изключително ниско ниво. Според него това ще бъде един добър стимул да се работи качествено в МВР и там да постъпват качествени хора.  

Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) коментира, че не искат "да взривяват" бюджета. Ние просто искаме най-накрая да приключи темата с това полицаи и служители в МВР от всички категории всеки бюджет да тръгват да се молят по комисии да им увеличават или да им оправят заплатите, каза той и посочи, че тук е предложен съответен механизъм.

От "Възраждане" също посочиха, че ще подкрепят предложенията за увеличаване на заплатите на трите категории заети в МВР. Петър Петров ("Възраждане") коментира, че най-накрая трябва да бъде обърнато внимание на възнагражденията на най-ниските длъжности в МВР.

Георги Ганев (ПП-ДБ) посочи, че числеността на служители в МВР е доста голяма и дори минимално увеличение на средното заплащане означава стотици милиони ефект. Той коментира, че наистина има изключително ниско платени хора в системата и стартовото ниво е много зле платено, поради което няма кандидати, но има и хора, които са прекалено добре платени за работата, която вършат. Затова поиска да види вътрешни реформи.     

Една градина както трябва да бъде поливана, така и да бъде плевена, но двете неща не трябва да се обвързват, коментира Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС). Той отбеляза, че има общ недостиг на кадри, включително и в системата на МВР. 

По предложение на Йордан Цонев (ДПС) беше приета редакционна поправка всички текстове, които засягат заплати и възнаграждения, да влязат в сила от 1 януари 2025 г.  

След гласуването председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) коментира, че са направили трудна крачка и благодари на депутатите от името на всички, при които ще се наредят да си вадят паспорти, номера на коли и на тези, на които ще звънят на телефон 112. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase