Според Асоциацията на българските села неконтролируемото изграждане на фотоволтаични системи в населените места унищожава обработваеми парцели и прогонва нови жители. Оттам настояват да бъде наложена забрана за изграждане на фотоволтаични паркове с индустриални цели в рамките на регулацията на селищата.
 
Пазарни механизми са на път донякъде да заменят липсата на регламент в закона, който да защити селата от спекулативните печалби на самозвани инвеститори, каза Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села пред БНР.
 
"След появата на доста големи фотоволтаични мощности, които започнаха да насищат пазара, самите електроразпределителни дружества вече повишиха значително таксите за включване и вече не дават такива изгодни условия за изкупуване на електрическа енергия от такива сравнително по-малки като капацитет и обем мощности", обясни той.

Предлагат да си произвеждаме ток заедно със съседа

Най-засегнати са селищата в Северозападна България, каза още председателят на Асоциацията на българските села.
 

istock
istock

"Естествено, хората не са против изграждането на фотоволтаични системи, но когато става въпрос за лични нужди, а тука станахме свидетели наистина на едни спекулативни практики, където се изграждат индустриални мощности. По наша статистика между 8 и 10% от селата вече имат такива изградени фотоволтаични мощности", заключи Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg