Румънски шофьор в товарните превози спечели дело в Белгия да получава трудово възнаграждение като своите местни колеги, защото полага труд основно извън родината си, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че това съдебно решение отваря пътя други чужденци да поискат от работодателя си да получават по-големи заплати, съобщ кор. на БТА Николай Желязков.
 
В случая шофьорът работел за румънско дружество с представителство в белгийския град Генк. Той получавал 300 евро месечна заплата, а работодателят му отдавна обещавал да му осигури договор според местните възнаграждения. Това обещание не било изпълнено и водачът завел дело, продължило осем години. Съдебното решение постановява сега да му бъде изплатена разликата в заплащането между възнаграждението, което е получил и това, което му се е полагало.

Фирми масово не спазват 8-часовия работен ден

Хиляди чужденци сега ще могат да се възползват от съдебното решение и да поискат по-висока заплата, коментират представители на белгийските синдикати. Те уточняват, че засегнатите следва да се обърнат към белгийския съд.
 

istock
istock

Преди три години Европейският парламент одобри нови правила за международните пътни превози и за командированите работници. Според тези промени командированите служители следва да получават поне минималното заплащане за същия труд в страната, където са изпратени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg