С колко са се вдигнали пенсиите у нас за последните 15 години, данни публикува Министерството на финансите. През 2009 г. средната пенсия в България  е била 288 лева, а през 2020 г. тя вече е 2020 лева или ръстът е с 32,6% за тези 11 години.

През 2022 година средната пенсия у нас вече е 788 лева, а от 1 юли се предвижда ново увеличение на пенсиите с 11 на сто по швейцарското правило. Така средната пенсия в страната ще стане 883 лева, показват сметките на Министерство на финансите.

Ръст има и при минималната пенсия, която през 2009 г. е била 136 лева, а през 2020 г. -250 лева, което е увеличение от 84% за 11 години. През миналата година минималната пенсия вече е 523 лева, което е над линията на бедност от 504 лева. За тази година с увеличението от 1 юли минималната пенсия ще стане 580 лева и отново ще бъде над линията на бедност от 526 лева, посочват от финансовото министерство.

Предлагат 75 лв. великденска добавка за пенсионерите под линията на бедност

Така финансовият министър Асен Василев аргументира позицията на ведомството да няма коледни  и великденски добавки към пенсиите. „Позицията на Министерството на финансите, при моето управление, винаги е била да се дава трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи“, посочи Василев по повод внесеното днес в Народното събрание предложение от народни представители от ГЕРБ-СДС и ДПС за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., с които да се даде възможност пенсионерите, които са с пенсия под 526 лв., да получат еднократна добавка от 75 лева за Великден.

istock
istock

„Даването на добавки, дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика, защото тя дели пенсионерите на групи. Също така раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски. Ние искаме пенсиите да се увеличават и те се увеличават“, категоричен беше министърът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase