След като Законът за социално осигуряване получи кралско одобрение през ноември миналата година, правителството на Обединеното кралство пусна официално съобщение за повишаването на държавните пенсии, пишат британските медии.

Повече от 16 000 души подписаха петиция, за да поискат спешно доплащане на 500 британски лири както към основната държавна пенсия, така и към новата държавна пенсия, но правителството подчерта, че няма намерение да предоставя тази сума.
 
„Никога не сме плащали повече на нашите пенсионери“, се казва в изявление на Министерството на труда и пенсиите.
 
„Тази година ще похарчим над 129 милиарда британски лири за държавна пенсия и помощи за пенсионери във Великобритания.

С колко се увеличава държавната пенсия?

Според министерството държавната пенсия ще се увеличи с £290 през април след индексация с индекса на потребителските цени от 3,1 процента.

„При вземането на това решение правителството внимателно обмисли най-справедливия подход както за пенсионерите, така и за по-младите данъкоплатци, много от които са били най-силно засегнати от финансовите последици от пандемията“, каза говорител на министерството.
 
„Освен това миналата година представихме основно законодателство за увеличаване на държавните пенсии с 2,5%, когато доходите паднаха и инфлацията на цените се увеличи с половин процентен пункт. Ако не бяхме предприели това действие, държавните пенсии щяха да бъдат замразени.“, уточнява той.

С колко вдигат пенсиите в Русия

Новата държавна пенсия може да бъде поискана от мъже, родени на или след 6 април 1951 г., и жени, родени на или след 6 април 1953 г. Тя ще се увеличи с 3,1 процента, което означава, че хората ще взимат £185,15 на седмица, което е допълнително £289,50 на година.

istock
istock

Колко точно ще получи всеки зависи от неговия осигурителен стаж, когато достигнете възрастта за държавна пенсия. За да получи пълната сума, човек трябва да е плащал вноски 35 години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg