Драстични са разликите в заплащането на изпълнителните директори на водещите 500 компании в света спрямо работниците в същите фирми, съобщава Асошейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била 185 пъти.
 
С 13 процента са се покачили компенсациите за изпълнителните директори през миналата година, което надвишава повишенията за работниците на фона на инфлацията в САЩ.
 
Средният доход на изпълнителните директори се е увеличил до 16,3 милиони долара. Междувременно, надниците и социалните придобивки за работниците в частния сектор са се повишили с 4,1 на сто през 2023 г. В половината от компаниите, част от проучването, би отнело на работник, намиращ се в средата на равнището на заплащане, почти 200 години да изкара пари, колкото човека на върха.
 
Най-много доходи е получил Хок Тан - изпълнителен директор на американска компания - дизайнер, разработчик, производител и глобален доставчик на широка гама от полупроводникови и инфраструктурни софтуерни продукти. Неговите възнаграждения за миналата година възлизат на 162 милиона долара, пише АП, цитирана от БНР.

Рекорден брой банкери в ЕС са спечелили над 1 милион евро

Не става дума обаче за пари, преведени по сметка, а предоставени му акции в компанията на стойност 160,5 милиона долара и възможност той да получи още до 1 милион акции в началото на фискалната 2025, ако остане на поста си за още пет години.
 
В момента акциите на компанията се търгуват за 470 долара, а Тан ще получи приход от тях, ако достигнат 825 или 950 долара и цялата сума, ако достигнат средна цена 1125 долара или повече в продължение на 20 последователни дни меежду октомври 2025 и октомври 2027 г.
 

istock
istock

Следващите изпълнителни директори в списъка на АП са Уилям Лансинг с над 66 милиона долара, Тим Кук с 63 милиона, Хамид Могадам с 50 милиона и Тед Сарандос с 49,8 милиона.
 
Извън списъка заради неизяснени правни въпроси е Илън Мъск, чиито пакет се оценява на около 45 милиарда долара. От общо 341 изпълнителни директори в списъка, 25 са жени. Най-високо платената от тях е Лиса Су с над 30 милиона долара.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase