Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, вече проучват цифрови версии на своите валути, като повече от половината от тях са в напреднала фаза на разработване, пилотни проекти или стартиране

Това
показва проучване, цитирано от „Ройтерс”, съобщава NOVA NEWS.

В изследването на Атлантическия съвет - базиран в САЩ анализаторски център, се подчертава, че всички държави от Г-20, с изключение на Аржентина, се намират в някакъв етап от разработване на цифрова валута, като САЩ все повече изостават.

Макар че има напредък по отношение на дигиталния долар „на едро” само за банките, такъв за по-широкото население на САЩ изглежда е в застой, се казва в доклада. Президентът Джо Байдън нареди да се проучи възможността за въвеждане на цифров долар през 2022 г., но темата се превърна в разделителна линия, а Доналд Тръмп се зарече да не допусне това.

Какви са предимствата от въвеждането на дигиталното евро

В момента се изпълняват около 36 пилотни проекта за цифрови валути. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече шест месеца работи по подготовката на цифровото евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg