За първи път собствениците на къщи ще имат достъп до безвъзмездни средства за саниране.
 
Близо 103 млн. лв. е индикативният бюджет, предвиден за мерки за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради в рамките на интегрираната програма за енергийна ефективност, включена в проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Предстои след одобрение на плана от ЕК да се изготвят изискванията, с които ще се подават заявления пред общините.

3 млрд. лв. са планираните инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост, с които ще се прилагат мерки за повишаване на енергийната ефективност на обществени, частни и индустриални сгради и ще се изграждат модерни системи за улично осветление. 1,7 млрд. лв. е общият ресурс, предвиден за жилищни сгради, от които над 90% - за многофамилни.

С 417 млн. лв. ще се финансират публични здания, а над 282 млн. лв. са средствата за промишлени предприятия. 452 млн. се предвижда да се насочат за енергийно ефективно улично осветление, включително въвеждането на интелигентни системи за неговото управление.

Бенефициенти ще са общини, областни администрации и министерства, като мерките по отношение на промишлените предприятия и уличното осветление ще се изпълняват и чрез възможности за публично-частни партньорства.

Бюджетът се предвижда да бъде разпределен балансирано на територията на страната за целите на изпълнение на регионалната политика. Обхватът на мярката е територията на цялата страна. За тази цел ще се разработят методология и критерии за разпределение на средствата и за приоритизиране на публичните и на жилищните сгради. Критериите ще бъдат определени съвместно с НСОРБ и заинтересованите ведомства в хода на структуриране на изискванията.
 
За всички мерки ще се изготвят типови заявления. При кандидатстване ще трябва да има конструктивно и енергийно обследване.
 
Мерките, които ще се прилагат в публичния сграден фонд – общинска и държавна собственост, включително кметства в селата, ще се изпълняват в партньорство или самостоятелно от общините и секторните ведомства. Предстои за тях да се обяви публична покана с насоки. 70% от предвидения ресурс по мярката е предвиден за публични административни сгради, а по 15% от него ще са за културна и спортна инфраструктура. Сгради на образователната, здравната и социалната инфраструктура са елемент на финансиране през съответните секторни ведомства.
 
При многофамилните жилищни сгради се предвижда продължаване на изпълнението на сега действащата Национална програма за енергийна ефективност, като фокус ще бъдат чакащите проекти в Българската банка за развитие, както и тези в листите на чакащите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

istock
istock

Става дума за над 3000 обекта на територията на страната, които ще претърпят допълнителна приоритизация по заложени критерии от МРРБ. За приоритизиране на сградите и оформяне на критериите ще се търси допълнителна информация от общините.

Слагат слънчеви панели на блоковете с пари от ЕС

За повишаване на енергийната ефективност ще могат да кандидатстват малки, средни и големи предприятия в цялата страна. С превес по отношение на възможност за финансиране се предвижда да бъдат големите предприятия, които са с най-голям сграден фонд, тъй като ще имат най-съществен принос за намаляване на вредните емисии.

Целта е да се повиши конкурентоспособността на икономиката с намаляване на себестойността на продукцията чрез намаляване на оперативните разходи. Изпълнението на мярката ще е комбинация от безвъзмездна финансова помощ и съфинансиране определено от финансов анализ на спестени бъдещи разходи, ще се дава възможност за достъп до нисколихвено кредитно финансиране за съфинансиращата част.

При подмяната на уличното осветление, освен нови енергоспестяващи лампи, подмяна на кабели, стълбове и внедряване на интегрирани интелигентни системи за управление, ще може да се включат също видеонаблюдение, системи за повишаване на сигурността в населените места, както и модули за безжичен интернет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg