"Кризите не са оправдание: достойни условия на труд и справедливи заплати за работещите – сега!". Това е надсловът на двудневна международна конференция, която се провежда в София днес и утре. 

Организатор е КТ "Подкрепа". 

Как да се гарантират правата на хората на наемния труд и как да се вземат решенията за настоящите проблеми с мисъл за бъдещето – това е фокусът в обсъжданията на конференцията. На първо място в синдикалните приоритети, традиционно, са проблемите със заплащането – най-важният критерий за качеството на труда, на фона на инфлацията, следвани от всичко останало – условия на труд, професионално израстване, колективно договаряне, право на стачка, съчетаване на личния и професионалния живот. Голяма част от темите за правата на работещите са актуални от близо 100 години. Днес те отново са на дневен ред.

Ръстът на хората с ниски заплати се ускорява драстично 

"Дори само кризата с пандемията и военният конфликт са достатъчни да погледнем по различен начин на нещата, в които работим. Тече и процес на промяна на труда, свързан с технологичния напредък", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Текат процеси, които важат не само за България, но и за останалите страни. Международният секретар на "Подкрепа" Веселин Митов даде примери - изследвания сочат, че в 7 от 10 страни се затруднява функционирането на синдикатите

БТА
БТА

Навсякъде се забелязва много сериозно отслабване на работническите права, коментира по темата и икономическият съветник на "Подкрепа" Ваня Григорова. 

В отговор на въпрос кои са начините за справяне с всички предизвикателства пред труда, Григорова отвърна:

До 50% увеличение на заплатите искат спешни медици

"Натиск, натиск и само натиск. Най-ефективни са стачките". 

Неслучайно сред акцентите в обсъжданията на форума е именно темата, озаглавена "Синдикати в действие – възможни решения за противодействие на спада в жизнения стандарт и за гарантиране основните права на работещите". 

Темата за достойното заплащане в период на кризи е абсолютно актуална, заяви и заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg