Агенцията по заетостта напомня на работодателите, които отговарят на условията за получаване на държавна помощ, че ако желаят да получат средства за периода януари – март 2021 г., могат да подадат заявление и изискваните към него документи до 17.00 ч. на 15 април 2021 г.

Посоченият срок за прием на документи за кандидатстване е регламентиран в ПМС 93/18.03.2021 г., с което се удължава и периодът за предоставяне на финансова подкрепа по мярката до 31 май 2021 г. 

Изплащат средства на затворените бизнеси и през април и май

На вече одобрените за първото тримесечие на тази година работодатели по мярката 60/40 агенцията припомня, че изплащането на средствата се извършва въз основа на представен актуален списък на работниците и служителите за предходен месец и Писмо – декларация за месечно отчитане.

Крайният срок за подаване на тези документи е 22 април 2021 г., съгласно утвърдената от Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Процедура.

istock
istock

Агенцията по заетостта обръща внимание, че работодателите трябва да спазят определените крайни срокове за кандидатстване (15 април 2021 г.) и за месечно отчитане (22 април 2021 г.), тъй като подадените след тези дати документи не подлежат на проверка и оценка от комисиите в бюрата по труда.

Още над 24,6 млн. лева по мярката „Запази ме“ отпусна държавата

Документите могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), подписани с квалифициран електронен подпис (КЕП) или чрез лицензиран пощенски оператор, а при невъзможност за ползване на тези два начина – чрез посещение в бюрото по труда.

Независимо от начина на изпращане, документите се подават към Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите или в бюрото по труда, където е одобрен работодателят.

Актуализираната със Заповед № РД-11-00-674 Процедура за кандидатстване на работодатели по реда на ПМС 151/2020 г. и друга подробна информация за кандидатстване и месечно отчитане на работодателите е публикувана на сайта на Агенцията по заетостта, в рубрика „Финансови стимули за запазване на заетостта”/ПМС 151/2020 изм. с ПМС 416/2020.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg