Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. "За" гласуваха 141, "против"1, "въздържал се" 83.

С промените в бюджета се увеличават пенсиите по формулата 10% плюс 60 лева. Минималната пенсия се увеличава до 467 лева, а максималната става 2000 лева. Социалната пенсия става 247 лева.

Предвижда се и увеличение на пенсиите от 1 октомври. Средното увеличение на пенсиите ще бъде 15% като максималната ще достигне 3400 лева.

Необходимите средства за увеличение на пенсиите е 1,4 млрд. лева като 1,3 млрд. лева идват като трансфер от централния бюджет.

Как ще се увеличат парите на хората, които взимат две и повече пенсии

След увеличението от 1 юли средната пенсия ще бъде точно 666 лева като ръста е над 23%. или 9,4% без добавката от 60 лева. През октомври средната пенсия ще бъде 718 лева или 7,8% спрямо юли.

След първи октомври над тавана ще останат едва 1000 пенсионери, които би трябвало да получават по-висока пенсия.

Финансовият министър защити бюджета като изтъкна, че парите за пенсии ще бъдат 10,4% от БВП на страната за 2022 и също толкова за следващата година.

НОИ изчислява бъдещите пенсии и по двете методики, отпуска по-високата

"По този показател изоставаме от Европейския съюз, където средно пенсиите заемат 12,7% от БВП. Няма риск за финансовата стабилност”, обясни Василев.

Бюджетът твърдо беше защитен от "Продължаваме промяната" и "БСП за България". Критики обаче дойдоха от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН.

Депутат: Има риск увеличените пенсии да не влязат в сила от 1 юли

"През последните две седмици течеше канонада как държавата потъва, напротив, дори вчера финансовия министър на Германия ни поздрави за финансовата стабилност на бюджета. Показахме, че парите на българския данъкоплатец могат да се използват разумно, обясни Искрен Арабаджиев председател на социалната комисия към парламента.

Според опозицията обаче, увеличението на пенсиите ще навреди на бъдещето на пенсионната система, защото не е гарантирано за следващите години

"Актуализацията на държавния бюджет и на ДОО в този вид поставят в риск бъдещото функциониране на пенсионната система, не ни се предоставя тригодишна прогноза за да проследим откъде ще дойдат тези пари в бъдеще", коментира Илияна Жекова от ГЕРБ- СДС.

istock
istock

Тя припомни, че сумата от 60 лева не е свързана по никакъв начин с пенсионната система и може да доведе до демотивация на населението, защото ще изкриви пенсиите.

Депутатът от БСП за България Георги Свиленски коментира, че пари ще има за пенсии и те са от спрените кражби. По думите му правителството се опитва да коригира продължила години несправедливост.

"Тази подкрепа е наложителна точно в този момент, аргументите че трябва да подкрепим само някои групи пенсионери е немислима. Считаме, че универсалната добавка обаче може да изкриви система, защото обезсмисля личния принос", каза Елисавета Белобрадова от Демократична България.

Само 1000 пенсионери ще бъдат на максимална пенсия от октомври

Сериозни критики срещу увеличението на пенсиите дойдоха и от ДПС. От партията обявиха, че ще подкрепят увеличението на пенсиите, но смятат, че то не трябва да бъде правено по този начин.

"ДПС категорично подкрепя увеличението на пенсиите на българските пенсионери, но по отношение на методологията по която това става, сме на друго мнение", обясни Хасан Адемов.

istock
istock

Той припомни също така, че в новия бюджет е заложен рекорден трансфер от държавния към бюджета на ДОО в размер на над 8 млрд. лева. В досегашната фискална рамка трансферът възлизаше на 6,9 млрд. лева.

"Реформите, които очаквахме в ведомствата не са се случили, очаквахме и анализите какво ще се случи. И министъра на финансите и на социалната политика обещаха, че с актуализацията ще бъде изграден модел за увеличаване на максималния осигурителен доход, но това не се случи. Пари без реформи само ще задълбочат проблемите в системата, особено що се касае на работоспособното население", смята и председателят на бюджетната комисия към парламента Любомир Каримански от ИТН. Не съм съгласен с думите за дефицита, допълни той.

Близо 96 000 души са сменили пенсионния си фонд през първото тримесечие

От "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят увеличението на пенсиите, защото считат, че то е необходимо.

"Голяма част от народните представители искат да подкрепят увеличението на пенсиите, но няма да го направят защото членуват в дадена политическа партия", коментира социалният министър Георги Гьоков. По думите му, наистина пенсионната система е силно увредена, осъвременяването е било забавяно дълго време.

По думите на министъра, увеличаването на дефицита в бюджета на общественото осигуряване не е трагедия и не е нещо, което да не се е случвало.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg