В момент на вдигащи се лихви българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лева кредити с по-ниски лихви за малките и средни предприятия, така че техните инвестиционни програми да не пострадат.

Това съобщи финансовият министър Асен Василев в Министерския съвет на церемония по подписването на финансово споразумение между Европейската инвестиционна банка и Българската банка за развитие.

Подписването на това споразумение е още една стъпка в един дълъг път, по който Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в България вървят от доста отдавна, посочи Василев. Той припомни, че тип финансови инструменти през 2013 г. за първи път стигнаха в широк аспект до бизнеса чрез "Джереми 1" и "Джереми 2". По едната линия се предоставяха заеми, по които гаранцията се поемаше частично или почти напълно от държавата под някаква форма. По този начин фирми без достатъчно обезпечение и достъп до кредитиране по линия на "Джереми 2", фирми, които имаха обезпечение, успяваха да получат заеми, посочи Асен Василев.

ББР и ЕИБ със споразумение за 175 млн. евро

Той припомни още, че през 2013 г. всички бяха учудени колко бързо фирмите харесаха тези продукти и в рамките на 3-4 месеца 700 млн. лв. достигнаха до българските фирми по линия на тези два продукта. След това те се надградиха и се разшири техният капацитет, допълни министърът. По думите му подобни продукти бяха създадени и с българския национален ресурс през 2021 г. по повод ковид кризата и ковид възстановяването и също бяха доста добре посрещнати от пазара.

В европейките програми са заложени над 600-700 млн. лв. Заедно с ресурса, който би дошъл от страна на търговските банки, прави над 1,5 млрд.лева, които ще достигнат до българския бизнес, каза Асен Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg