Месечната финансова подкрепа за 670 000 хора с трайни увреждания ще се увеличи с 22% от 1 януари 2023 г. Ръстът е резултат от повишаването на линията на бедност от 413 лв. на 504 лв. от същата дата.

Съгласно Закона за хората с увреждания конкретният размер на помощта е процент от нейната стойност и се определя в зависимост от степента на увреждането, припомнят от социалното министерство.

Как ще се вдигнат социалните помощи от догодина

Така хората с над 90% увреждане, с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, от догодина ще получават 287,28 лв. месечно – с 52 лв. повече отколкото в момента.

За хората с над 90% степен на увреждане, с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест – месечната финансова подкрепа ще се увеличи с близо 30 лв. и ще достигне 151,20 лв.

istock
istock

Хората с над 90% увреждане ще получават по 126 лв.

Хората с от 71 до 90% степен на увреждане ще получават по 75,60 лв. на месец, а тези с между 50 и 70,99% степен на увреждане – по 35,28 лв.

Месечната финансова подкрепа се изплаща от Агенцията за социално подпомагане съгласно Закона за хората с увреждания.

Пациенти и бизнес подкрепят промени в ТЕЛК

Новият по-висок размер на помощите за месец януари 2023 г. ще бъде изплатен през февруари. През януари обаче хората ще получат месечна финансова подкрепа за декември 2022 г., която ще е в досегашния си размер.

Преди Коледа парламентът прие на второ четене промени в Закона за социалното подпомагане. Измененията предвиждат социалните помощи да се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на Министерския съвет. Досега социалните помощи се определят на база на гарантиран минимален доход.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg