„Във връзка с предлаганото от нас увеличение на минималната работна заплата, ще се увеличат и възнагражденията на личните асистенти. Т.е. за 8 часа работа от около 730 лв. сега, следващата година те ще получават 930 лв”.

Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг, на който представи проект за промени в Закона за личната помощ. Увеличението ще влезе в сила от 1 януари.

Разрешават прехвърляне на втората пенсия в НОИ от 1 януари

Социалният министър увери, че личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори, което гарантира осигурителните им права. 

„Хората, които получават лична помощ до момента, и занапред ще могат да получават такава. Всички деца и възрастни с ТЕЛК с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления за това, биха могли да го направят както в рамките на следващите месеци, така и след 1 януари 2021 г.”,  каза още тя.

„Законът за личната помощ продължава да действа. Внасяме промени, с които искаме да направим някои подобрения, така че той да бъде по-приложим”, каза още министърът. И допълни: „Искаме по-фокусирано да обърнем внимание на личната помощ, на качеството на асистентската услуга, както и да въведем по-голям контрол при нея”.

„Законът трябва да действа съвместно заедно с този за социалните услуги", заяви Сачева.

Добавката за 1 и 8 клас се вдига с 50 лева

Средствата за лични асистенти за следващата година са над 214 млн. лева, а по Закона за социалните услуги са заложени още 85 млн. лева - също за асистентска услуга. "Така, от 2021 г., асистентска услуга ще може да се предоставя както по Закона за личната помощ, така и за социални услуги", поясни Сачева.

„Аз не виждам милиарди, които се изсипват. Не виждам и капани. За добавките на пенсионерите многократно заявихме, че ще бъдат до 31 март. Средните разходи на пенсионер за лекарства са 56 лв. Добавката, която даваме, е свързана с това, както и с факта, че зимният сезон ще приключи тогава. Ако някой друг вижда нещо друго, това си е негова логика", каза министърът.

Тя бе категорична, че и наследниците й на поста ще могат да продължат да дават детски надбавки, "ако вярват в тях".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg