Предвижда се средно увеличение на заплащането между 15 и 20 процента за секторите "Отбрана", МВР и Министерския съвет, както и още някои четири-пет министерства. Това отговори в рамките на днешния парламентарен контрол министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев. Той уточни, че това е заради направени оптимизации.

Още при приемането на бюджета има заделени малко под 300 млн. лева, които могат да се ползват за увеличение на възнаграждения на администрации, които проведат съответните структурни реформи и оптимизиране на процесите, уточни Василев.

Асен Василев: Еврото може да влезе в България от началото на 2024 година

Към момента има няколко системи, които са започнали тази оптимизация и които ще могат да се възползват от този фонд. Това е системата на отбраната, на МВР, още 4-5 министерства и Министерският съвет.

Има министерства, които не са направили тази оптимизация и няма да има увеличение на заплащането, докато не се завърши с оптимизацията на администрацията и процесите в тях. Към момента не се предвиждат допълнителни средства, каза още финансовият министър.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg