Разходите за един час труд в България са нараснали с 10,2% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, обявиха от Евростат.

Страната ни е на второ място в ЕС този показател. До голяма степен това се дължи на повишението на минималната заплата на 610 лв. от януари.
 
На първо място в ЕС по увеличение на разходите на бизнеса за един час труд е Литва с 11,4%. Веднага след нас е Словакия с 9,8%. Заплатите нарастват сериозно не само в страните с ниски доходи. Например в Германия увеличението е с 4,3%.

Последните данни на НСИ показаха, че в първия месец, когато беше въведено извънредното положение – март заплатите в София продължиха да нарастват.

Средната заплата в столицата за март е 1841 лв., което е със 75 лв. повече от предходния месец февруари. В рамките на година средната заплата в София е нараснала със 117 лв. (+6,8%).
 
Освен в София, има само още две области в страната, където средните заплати през март продължават да се увеличават. Това са Стара Загора, където са вдигнали възнагражденията средно с 20 лв. до 1198 лв., и Ямбол, където има минимално увеличение от 2 лв. до 1008 лв.

istock
istock

През март в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” заплатите са намалени с близо 17%, или със 130 лв. спрямо февруари, средно до 639 лв.

Заплатите в София с 500 лв. над средните за страната

Но в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, както и във финансите и застраховането, има ръст на заплатите с над 6%.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg