Първата стъпка за облекчаване на противоепидемичните мерки влезе в сила. Тя дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение да допуска лица без „зелен сертификат“.

Изискването за такъв документ, обаче, остава за персонала.„Добре е, че отпада „зеления сертификат“ за клиентите, но не е правилно, че продължава да се изисква от служителите“, коментира пред Радио София Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Заведенията масово вдигат цените

Той изтъкна, че най-големите трудности в бранша са свързани с високата цена на тока и това, че компенсациите от държавата не са достатъчни.  Писмо на БАЗ до президента Румен Радев е посочен и проблема с проверките от страна на Националната агенция по приходите във връзка с оборотите и помощите от 2020 и 2021 година. В някои случаи се налага да се връщат пари заедно с лихви, заради грешки от страна на НАП, каза още Петров.

istock
istock
 
От бранша искат да не се разширяват синята и зелената зони за платено паркиране в столицата, защото така клиентите бързат да напуснат съответното заведение и се ограничава потреблението.

До този момент на отвореното писмо до президента отговор няма.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg